Saturday, March 24, 2012

NiNTH CHeCKuP @36 WeeKS... =D


aku risau...

risau sebab 2 minggu lepas doktor kata baby songsang...

tak sabaq nak p scan tengok kedudukan baby...



tunggu hubby balik dari melaka...

pas makan then baru p klinik...

takdak orang...

klinik pun dah nak tutup dah...

takpa...

kami regular patient maaa...



result checkup kali ni...

berat naik 2kgs...jadi 60kgs...

urine ok...

bp ok...



result scan...

alhamdulillah...

baby dah pusing ke bawah walaupun belum betul kat kedudukan yang sepatutnya...

senget sket...

heheh...

doktor letak ja scanner kat perut, terus nampak jantina baby ngan jelas...

confirm BOY...

kedudukan uri kat atas...

alhamdulillah...


gara2 kena scan, baby mogok lam perut...

abes keras sampai pagi...

nak makan susah...nak baring susah...takleh tdoq...

sebbek keja hafday arini...



doktor kata tinggal +-sebulan ja...

aku seriau...

ngan hubby selalu outstation...

hmmm...

tapi nasib aku baik...

jiran2 aku memang baik...

depa siap pesan, kalu ada emergency, just inform...

=)

takkan nak tunggu hubby bertolak dari melaka??

kang terbersalin kat umah plak...



ps : masa tdoq hubby pesan, kalu dah ada tanda nak bersalin...

inform pagi2...aiks...kalu tanda kuaq petang camna??

jawapan nak mintak penampaq...

heheh...

doakan hubby aku standby keja kat singapore ja bulan depan...

takmau p melaka lagi...

takut...


Tuesday, March 20, 2012

Doa2 MeNJeLaNG BeRSaLiN...


1. Surah Al-Anbiyak ayat 87


" Bahawa tiada Tuhan selain Engkau. Maha suci Engkau sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim."


2. Ayat Kursi / Al-Baqarah ayat 255


" Allah tiada Tuhan melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus makhluk-Nya, tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar."


3. Surah Al-A'raf ayat 54


" Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa. Lalu Dia bersemayam di atas 'Arasy. Dia menutupkan malam kepada siang yang mengikutinya dengan cepat dan diciptakan-Nya pula matahari, bulan dan bintang-bintang masing-masing tunduk kepada perintah-Nya. Ingatlah, menciptakan dan memerintahkan hanyalah hak Allah. Maha suci Allah Tuhan semesta alam."


4. Surah Al-Falaq


" Katakanlah: " Aku berlindung kepada Tuhan yang Menguasai Subuh dari kejahatan makhluk-Nya dan dari kejahatan malam apabila gelap gelita dan dari kejahatan wanita-wanita tukang sihir yang menghembus pada buhul-buhul dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia dengki."


5. Surah An-Nas


" Katakanlah (Wahai Muhammad) " Aku berlindung kepada Allah pemelihara sekelian manusia. Yang menguasai sekelian manusia. Tuhan yang berhak disembah oleh sekelian manusia. Dari kejahatan pembisik, penghasut yang timbul tenggelam, yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, iaitu pembisik dan penghasut dari kalangan jin dan manusia."

Amalan-amalan yang disebutkan di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

" Apabila Fatimah telah hampir melahirkan, Rasulullah menyuruh Ummu Salamah dan Zainab binti Jahsy agar datang melihat Fatimah, maka Rasulullah SAW membaca ayat Kursi, surah Al-A'raf ayat 54 di sisi Fatimah dan memohon perlindungan kepada Allah dengan membaca Al-Muawwizatain iaitu surah Al-Falaq dan surah An-Nas."
(Riwayat: Ibnu Sunny)

Semoga dengan mengamalkannya, Allah mempermudahkan kita bersalin. Apabila telah selamat bersalin, bacalah doa ini:


" Aku memohon perlindungan dengan kalimat Ilahi yang sempurna daripada semua syaitan dan binatang-binatang yang berbisa dan daripada pandangan mata yang jahat."

- Dipetik daripada buku Amalan Ketika Mengandung & Setelah Bersalin Serta Panduan Menamakan Bayi.


credit : http://mamiraysha.blogspot.com/


ps : makin dekat2 due ni aku lagi seriau...

checkup jumaat ni...

doakan baby dah pusing2 na...


Friday, March 16, 2012

Doa NaBi YuNuS...



Ayat di bawah ini merupakan Doa Nabi Yunus ketika terperangkap dalam perut Ikan Nun.


لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمين

“Tiada Tuhan melainkan Engkau, Maha suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.” (Surah Anbiya ayat 87)


Sekiranya menghadapi sebarang kesullitan, eloklah diamalkan ayat ini.


ps : dah dekat2 due ni...berdebar2 rasanya...

Ya Allah...Permudahkanlah semuanya...amin...





Thursday, March 15, 2012

BiLa BaBY KuRaNG TeNDaNG... =(


apa perasaan hampa kalu baby kurang tendang masa pregnant??

baby aku ni aktif...

memang gerak2 dan tendang memanjang...

sampai keras perut aku dia buat...



tapi dari semalam pagi aku tengok baby diam ja...

hanya gerak ja...

kurang tendang...

malam tu ada juga aku cakap2 ngan dia...

kacau2 dia kut2 dia nak balas tendangan ka...

takdak jugak...

sengap ja...

pagi kui 4.00 aku dah jaga...

nak p toilet...

pastu pegang perut...

tengok diam ja baby...

aku kacau2 dia...

baru gerak sket2...

tapi still tak tendang...

adoiiiiii...



tendang la wahai baby ku...

jangan bagi mak susah ati weh...

dahla abah hang jauh nun kat melaka...

takkan mak nak p hospital sorang2...

takuttt...



ps : takkan dia rindu abah dia??

takkan dia nak abah dia main2 ngan dia??



Monday, March 12, 2012

CeRiTa HaRi SaBTu...


ari sabtu keja hafday...

dah mak tak jadi mai, hubby wat plan tengok wayang...

aiks...

aku ok ja...



kami kuaq dari umah kui 3.45pm...

terus p makan KFC dulu...



pastu p beli segala keropok, ayaq kotak, ayaq botoi, coklat wat bekal tuk makan nanti...

harap2 boleh seludup masuk pawagam nanti...

heheh...



terus p tesco...

hubby nak tengok barang tuk excercise plak...

dah beli abes...

terus p jusco tebrau...

beli tiket wayang John Carter...



haiseh...

show kui 9.50pm dah full...

tinggai kui 11.10pm ja...

beli gak 6 tiket...

3 dewasa...3 kids...



dah sejam duduk lam tu aku mula tak sedap duduk...

sakit pinggang...sakit kaki...

sakit perut...segala macam sakit dah mai...

rasa cam nak keluaq and balik umah ja...

tapi aku tahan gak sampai gambaq abes...

cerita best tapi takleh concentrate sangat...

sakittt...

faisal ngan faizah tertdo lam tu...

takpa la...

kami sampai umah kui 2.00am...

mak tak larat dah...

2.30am aku bantai tdoq dulu...

huhu...



ps : dah tak larat nak travel jauh2...

kena lupakan aktiviti jalan2...shopping2...tengok wayang...

haish...

Saturday, March 10, 2012

eiGHT CHeCKuP @34 WeeKS... =D


semalam p checkup lagi...

klinik takdak orang...

bagusla...

smua orang dah prepare nak balik, aku baru sampai...

heheh...



kali ni takyah scan...

just wat routine checkup ja...

bp aku low...100/60...

urine normal...

berat naik 2kgs...

lani dah 58kgs...

=)

mana tak naik...

1 ari 1 bungkus biskut mum's bake aku makan...

ngan kerepek pisang lagi...

ngan cucuq lagi...

heheh...



baby position??

ni yang tak best ni...

kepala kat atas...kaki bawah...

awat la baby dok pusing2 tak abes2 ni...

dah 8 bulan still leh pusing2...

dokter suh mai lagi 2 minggu...

scan...

tengok tumbesaran baby plak...

=(

sedih aku...



ps : jom p cari steak...

lapaq la...


Thursday, March 8, 2012

CheQpPJoY Shop Giveaway


syarat2nya ialah...

1. jadi follower kedua2 blog...like fanpage...done...

2. buat entry...gunakan title yang diberi...done...

3. copy banner...buh kat entry dan linkkan...done...


Link
http://1.bp.blogspot.com/-0glCVHKpxzw/T1QzT2nitII/AAAAAAAACqI/kx1w_6oBdO8/s1600/cheqppjoy+giveaway2.jpg

4. tag 2-3 orang bloggers...

cute mum...

nana...



5.
komen kat komen box...done...



due date 26.03.2012...


Friday, March 2, 2012

HaNG NaK TaK?? aBaH HaNTaQ...


semalam petang abah kol...

aku kalu abah kol ni yang takut ni...

abah jarang2 kol aku...

selalunya mak yang kol...

kalu abah kol mesti perut aku kecut...

*suka ingat yang bukan2*...



abah tanya...

nak jambu ayaqtak??

abah nak antaq ni...

aiks...

soalan yang takleh aku jawab...

nak memang nak...

tapi kan kezen aku nak p penang esok...

boleh kirim kat kezen aku ja...

jimat duit abah...

tapi abah nak antaq gak...

kata ada banyak buah...

takut rosak...

heheh...

rezekiiii...



arini buah dah sampai...

balik umah ja terus basuh...

simpan lam peti ais...

aku amik semangkuk buah...

potong and makan ngan garam...





tak lalu nak makan ngan kuah rojak makbee...

takdak geng...

esok p market beli mangga ngan sengkuang ka...

leh wat rojak buah...



thanks abah...

thanks mak...

rindu smua...



ps : jumaat minggu depan mak nak mai...

tingin nak makan nasi daging...

heheh...




Biqque's Feb 2012 Lucky Follower


syarat2nya ialah...

1. buat entry...gunakan title yang diberi...done...

2. cari picture kat follower list dan bulatkan...done...



3.
komen kat komen box...done...